KITE Precíziós gazdálkodás

Tavaszi pázsitápolási tanácsok – Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés célja az öntözés és taposás következtében betömörödött talaj, illetve a gyep bokrosodási zónájában kialakult filcréteg fellazítása. A gyepszellőztetésre használt, jellemzően vízszintes tengelyen forgó, függőleges elrendezésű csillagtárcsás eszközök segítenek a talaj fellazításában, összeszedik az elhalt szálakat és elvágják a fű gyökereit. A gyökérzet megbolygatása miatt új növény sarjad; a jól sikerült gyepszellőztetés eredményeképpen a gyep fellélegzik, újra üdévé és egyenletesen sűrűvé, a talaj pedig szellősebbé válik.

A gyepszellőztető használata során mindig egyenes vonal mentén haladjon mérsékelt sebességgel. Az előre forgó tárcsatengely miatt csak enyhe tolóerő szükséges a kezelő részéről, sőt – a terület tulajdonságaitól függően – szükség lehet a gép visszafogására is a munkavégzés irányában. Kerülje az éles fordulókkal történő mozgást: a forduláshoz emelje el a szellőztető tárcsákat a talajtól, majd engedje le újra a fordulás után. Ha a gyep nagyon mohás és gyomos, javasolt a gyepszellőztető ismételt használata az előző munka irányára merőlegesen. Mindenképpen távolítsa el a pázsitról a fellazult füvet a második művelet előtt.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a gyepszellőztetők szezon előtti megfelelő felkészítéséről, a használatot követő teljes körű tisztításáról, valamint a szezon közbeni rendszeres karbantartásról sem.

A KITE Zrt. a John Deere parkápoló és kommunális gépeinek hivatalos magyarországi forgalmazójaként prémium kategóriás megoldásokat kínál a magánszemélyek, a különböző profilú vállalkozások, a települések és a sportlétesítmények kezelésében lévő gyepfelületek ápolási feladataira. A John Deere a tolókaros fűnyíróit, az X-sorozatú parkápoló gépeit és a kommunális traktorait kifejezetten arra a célra tervezte, hogy a fűnyírási feladatok magas színvonalon történő elvégzését lehetővé tevő kaszaszerkezetet, illetve esetenként a feladathoz illesztett kialakítású fűgyűjtőket és további, parkápolási célú munkaeszközöket lehessen hozzájuk kapcsolni.

Amennyiben az eddig említett témakörökben további információkra van szüksége, kérjük, keresse kollégánkat az alábbi elérhetőségeken:

Vizsnyai Gábor

vevőszolgálati mérnök

30/967-0003

vizsnyai@kite.hu


Reméljük, hozzájárultunk ahhoz, hogy az Ön pázsitjára még a szomszéd is irigy legyen. Kellemes időtöltés kívánunk a nyári hónapokra!


Jelszóváltoztatás