KITE Precíziós gazdálkodás

A betakarítással nem ér véget a növényvédelem

Gyümölcsöseinkben a növényvédelmi kezelések alapját a lemosó permetezés adja, hiszen ezen hatékony beavatkozással a későbbi kezelések számát akár csökkenteni is tudjuk. Az utóbbi években azonban ez a technológiai elem leszűkült a télvégi lemosó permetezésekre. A tavaszi – télvégi lemosó permetezés helyénvaló technológiai elem, amennyiben elvégzését pontosan időzíteni tudjuk, azonban gyakran megesik, hogy a gyors tavaszi felmelegedés miatt lekéssük a permetezés optimális idejét.

Az elhúzódó őszi időjárás, valamint az enyhe téli időszak kedvez a kórokozók és kártevők áttelelésének, ezért érdemes lenne újragondolni alkalmazásukat, hiszen a károsítók felszaporodásának egyik leghatékonyabb megelőzési módja a lemosó permetezések alkalmazása. Ezért időszerű most újra átgondolni a kezelések időzítését, különös figyelemmel az őszi kijuttatásra.

A gyümölcsfák, szőlőtőkék fás részein, kéregrepedésekben, rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteinek elpusztítására és a kártevő rovarok áttelelt alakjainak gyérítése az elhúzódó őszi időszak ugyanis éppen alkalmas. Számuk már az időben elvégzett őszi kezelés alkalmával csökkenthető, így áttelelésük egy esetleges enyhe téli időjárás esetén nagyobb biztonsággal elkerülhető. Az őszi lemosó permetezés elvégzésének legkedvezőbb időpontja a vegetációs időszak végére, a lombhullás időszakára tehető. A permetszer kijuttatása nagy lémennyiséggel indokolt a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítása érdekében.

Az őszi és tavaszi lemosó permetezéssel megelőzhető az alma varrasodása.

A lemosószerek szűk piacát áttekintve, sok szempontot figyelembe véve kell egy jó készítményt kiválasztani. Egyfelől hasznos, ha a termék több hatóanyagot is tartalmaz, hiszen több csoportba tartozó kórokozó ellen lehet és kell egyszerre védekeznünk. Másfelől környezetvédelmi szempontokat is számba kell venni. A lemosó szerekben lévő réztartalom fémrézben kifejezett mennyisége összeadandó a vegetációs időszakban kijuttatott többi rézzel, és ez összesen nem lehet több, mint 6 kg/ha, sőt az EU szabályozása szerint a jövőben várhatóan még ennél is kevesebb.

Lemosó permetezések alkalmával a réztartalmú készítmények eredményesen felhasználhatók a peronoszpóra, valamint a lisztharmat típusú gombák kivételével szinte valamennyi kórokozó ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű akaricid, azaz atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik. Mindkét hatóanyag a biotermesztésben is engedélyezett. Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatók, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését. Hatásosak a pajzstetvek, a levéltetvek tojásai, a takácsatka imágói és tojásai, valamint a körtelevélbolha ellen.

A készítmények kiválasztása során érdemes olyan szert választani, ami a fentebb említett feltételeket kielégíti. Ilyen lemosó permetezésre alkalmas réz és kén hatóanyagokat olajos szer formában tartalmazó készítmény a Vegesol eReS. A Vegesol eReS egy szezonon belüli őszi és tavaszi alkalmazásával keretet ad a növényvédelmi technológiának, mely keret által az stabilan képes hosszú távon, magas hatékonysággal működni.

A lemosó permetezésről további gondolatokat olvashat honlapunkon: https://www.kite.hu/termekek/vegesol_eres_gombaolo_szer

 

 


Jelszóváltoztatás