KITE Precíziós gazdálkodás

A szárbontás, mint növénytermesztési technológiai elem

Számításaink alapján a hazánkban egyik legnagyobb felületen termesztett növényünk, a kukorica betakarítása után akár 14 tonna gyökér- és szármaradvány is visszamaradhat a betakarítógép munkáját követően. A bevett gyakorlat, hogy ezt különböző talajművelő eszközökkel próbálják a gazdálkodók a talajba forgatni, esetlegesen lekezelve valamilyen nitrogéntrágyával a szárbontás reményében.

Az idei évben a szármaradvány-bontás szempontjából „előszezonnak” számító, kevesebb és kisebb problémát okozó, de mégis nagy tömegben előforduló kalászos gabona és napraforgó szármaradványok baktériumos kezelését számos partnerünk elvégezte. Ez arra engedett minket következtetni, hogy célba ért az általunk javasolt technológiai üzenet, mely szerint igenis helye van az ilyesfajta inputanyagoknak azon gazdálkodók technológiájában, akik nem csak növény-, hanem talajközpontú gazdálkodást is folytatnak.

A KITE Zrt. portfóliójában a talajbaktérium-készítmények közül a zászlóshajó egyértelműen a BactoFil® CELL, amely használatával a kultúrnövény betakarítását követően a tarló kezelhető, meggyorsítva ezzel az amúgy lassan (2–3 év alatt) lebomló szármaradványok lebontását, valamint az értékes tápanyagok feltáródását. Saját vizsgálatainkból kiderült, hogy a BactoFil® CELL képes akár 4 hónap alatt a szármaradványok bontására, amelyek ezáltal várhatóan a kezelést követő év márciusára lebomlanak, így nem akadályozzák a tavaszi magágykészítést.

BactofilCELL-el kezelt terület, talaj BactofilCELL-el nem kezelt terület
BactoFil® CELL-el kezelt terület Kezeletlen terület

De nézzük, milyen más előnyökkel járhat még ez a fajta kezelés:

  • A következő növénykultúra számára értékes tápelemek válnak elérhetővé, ráadásul minden szerves formában. Azonban annak érdekében, hogy a tápanyag-feltárás és a szárbontás végbemenjen, mindenképpen egy talajjal megfelelően elkevert állapotot kell létrehozni. Emellett az optimális az, ha a szármaradványokat a bedolgozás és az oltóanyaggal történő kezelés előtt egyenletes méretűre zúzzuk.
     
  • Azáltal, hogy a növényi maradványok rövidebb idő alatt bomlanak le a talajban, rövidebb ideig biztosítanak táplálékforrást a talajban áttelelő patogén szervezetek számára. Emellett bizonyított tény az is, hogy egyes baktériumtörzsek, mint például a Pseudomonas fluorescens képesek úgynevezett sziderofor hatás kifejtésére. Ezáltal a talajban található Fe+++ iont, olyan formába hozzák, amely nem felvehető olyan korokozó gomba számára, mint a kalászfuzáriózis kialakulásáért felelős Fusarium oxysporum.
     
  • A növényi forrásból felszabaduló tápelemek mellett a készítményben és a talajban található mikroorganizmusok a kijutatott műtrágya hasznosulását is pozitívan képesek befolyásolni. Ezáltal fokozható a műtrágyázás hatékonysága, hozzájárulva ezzel a termésszint növeléséhez.

A fentiekből következően véleményünk szerint a baktériumos tarlókezelés a technológia részét kell képezze, azonban érdemes odafigyelnünk, milyen készítményt akarunk használni erre a feladatra. Kizárólag olyan termékkel végezzük a kezelést, amely bizonyítottan képes a szármaradványok nehezen bontható részeinek (hemi-, lignocellulóz) rövid időn belüli lebontására és ehhez megfelelő szárbontó mikrobiológiai készítményengedéllyel rendelkezik. A KITE Zrt. javaslata erre a célra a BactoFil® CELL szárbontó baktérium készítmény.

 

 


Jelszóváltoztatás